Nők és az anya-seb

Az anya-seb nem az anyákról szól, hanem arról, hogyan fogadjuk el magunkat és adottságainkat szégyen nélkül.

Vannak olyan szülők, akik nem várják gyermeküket, vagy csak eljátsszák, hogy nagyon várták. Mikor megérkezik, az égre fordítják tekintetüket, rosszul bánnak vele, vagy jégcsap ridegséggel tekintenek rá. Joggal érzi azt a gyermek, hogy nem tartózik sehová, ő egy szégyen, egy nemkívánatos személy, egy senki, nincs joga a létezéshez. Átlátszó érzés, hogy valami nincs rendbe vele, nem érzi magát képesnek arra, hogy megteremtse azt, amire igazán vágyik. Nem tud a saját életébe menni, mert anya engedélyére vár, hogy ezt megtehesse.

Ösztöneik erőteljesebben nyilvánulnak meg, mert korai gyermekkorban már szenvedéseket éltek át. Önfejűnek, illetlennek nevezték őket. Ilyen esetben a kislány elhiszi, hogy a negatív képek, amit a család és a környezete visszatükröznek, az megállja a helyét.

Hinni kezdi, hogy gyenge, csúnya, elfogadhatatlan és ez így is marad, ő ezen nem tud változtatni. Ezért neki tökéletesnek kell lennie, alkalmazkodónak, jó kislánynak.

Mert ha zabolátlan, akkor a szülei pszichológushoz cipelik, mert mást akarnak tőle, mint amit ő elképzel. Így szép lassan megtanul hallgatni. Kitaszítottá válik. Erre még rátesz egy lapáttal a külvilág is azzal, hogy meghatározzák, szabályozzák, hogy mit jelent a siker, megjelenés, erő, jó viselkedés, férfiasság, nőiesség, hit, vallásosság. Ezek által parancsok jönnek létre az ember pszichéjében, amiért ugyancsak kitaszítottságot él meg.

Felnőttként segíthet magán, ha engedi előtérbe kerülni a benne élő gondoskodó, elég jó anyát. Ez a belső anya nem csak az anyától látott viselkedési mintákat sajátította el, hanem a környezetében élő nők viselkedéséből is szedett össze szerszámokat, amiket hasznosíthat, megtarthat, vagy felülírhat, kiigazíthat.

Anya típusok,viselkedési minták, és azok hatásai a gyermekre:

Bizonytalan anya
Érzelmileg eltávolodik gyermekétől és összeroskad. Ezáltal különválnak és megszűnik a kötődés. Ha egy nő pszichéjében egy ilyen bizonytalan anya lakozik, akkor talán túl könnyen feladja a harcot, fél kiállni magáért, fél tiszteletet követelni, felismerni, hogy joga van a cselekvéshez, tanuláshoz, élethez. Ezért harcos vonásokat ölt magára, amit sok kultúrában férfiasnak tartanak.

Összeroskadt anya
Mikor egy anya összeroskadt, elveszti öntudatát. Ilyen esetben a gyermek korán felnő és elhagyja a szülői házat. Bizonytalan tulajdon értékeiben, kívülállónak érzi magát, nem tartozik sehova. Kitaszítottnak érzi magát. Tovább kell mennie, nem eshet önsajnálatba, mert akkor elvérzik.

Törékeny anya
Mikor anya nem tudott felnőni, mert nem kapott az édesanyjától gondozást. Ezek az anyák lehetnek nagyon fiatalok, ezért mutatják azt, hogy imádják gyerekeiket, de azért egyik pillanatról a másikra képesek otthagyni őket.

Ha egy anya, anyai szeretetben részesül, akkor ő is anyaként tudja gondozni gyermekét. Sajnos eltűntek a többgenerációs modellek, ahol az idősebb nő megmutatta, súgott, bátorította, támasza volt az újonnan anyává vált nőnek. Ezek az idős asszonyok az ösztönös tudás "frigyládái" voltak és áthagyományozták a fiatal anyára ezt a tudást.

Ezen szokások eltűnése azt eredményezte, hogy a fiatal anyák gyermekben maradtak, naiv képzelőerőtől szenvedve. Jövőbelátás képességük gyenge, nem tudják elképzelni, hogy mi lesz egy óra, vagy egy nap múlva, nem hogy egy nap, vagy öt,-tíz év múlva.

Ezeket a "nagy gyerekeket" úgy ismered fől, hogy figyelsz. Nekik minden nagyon szupi! Megteszek mindent mindenkinek. Mindenkinek segítenek! Hiper-szuper anya látszat! Barátnője vagyok a gyermekemnek!

Nem tudják vezetni gyermekeiket, végsőkig felajzza gyermekét, nem engedi meg neki az egyedül létet, folyamatosan szórakoztatják, ők meg kimerülnek, és depresszióssá válnak. Mikor a gyermeke serdülőkorban jut , akkor az ilyen anya eljátssza a barátnőt, és elindul ő is megkeresni önmagát akit elveszített útközben.

Erős anya, erős gyermek képének
Ebben az esetben, anyai gondozásban részesíti a benne élő fiatal anyát, talán gyógyírre talál. Ezt külső asszonyoktól kaphatjuk, akik idősebbek bölcsebbek és edzettek. Megedzette őket mindaz, amin keresztülmentek. Látnak, hallanak, beszélnek és kedvesek.

Keresd a kapcsolódást az ilyen Nőkhöz! Holtig tanulunk.

Az Anya olyan iskola, ahol tanulók és tanítók is vagyunk, akár van gyerekünk, akár nincs, akár takarítók vagyunk, akár orvosok vagy mérnökök, mindig elmegyünk az Ősanya mellett és ez így van rendjén. Csak vegyük észre és építsük újra a bennünk élő Anyaképet!

Megfagyott érzésekkel csak megfagyott kreativitást tudunk létrehozni. Ha kreativitásunk kitaszítottá válik akkor csak megfagyással tudunk reagálni. Ez a legrosszabb, amit egy Nő tehet.

"A hidegség a halál csókja, a kreativitás a kapcsolatok és az élet számára."

Vannak, akik teljesítménynek fogják fel a hidegséget. Ők a tökös nők, pedig ha tudnák, hogy ezzel csak a védekező haragot palástolják, akkor rögtön keresnék a puhaságot, a mélységet, mert hidegségben semmi nem születhet ami őt szolgálná. Ha egy ember fagyos, akkor elzárja az érzelmeket saját magától és a külvilágtól is. A fagyos magatartás kioltja a Nő teremtő tűzét. Rajtad áll, hogy feltöröd a jeget és kiemeled lelked ebből a környezetből, vagy továbbra is játszod a "Jéghercegnőt"

Mi a megoldás?
Alkoss, táncolj, élj, szeress. Mert ha valami mozog, akkor nem bír megfagyni. A kiszabadítás táplálék a lélek számára. Akkor érkezik, amikor tűrőképességünk végére érünk, amikor már nem bírjuk tovább.

Egyszerre előbukkan valaki vagy valami, aki segítséget nyújt. Segít felfedezni rejtekhelyünket, titkos átjárót, hidat húzva és megmutatja a menekülés útját. Ez segít nekünk, hogy kidolgozzuk a kivettség érzését, így eljutunk a bennünk élő gyémánthoz.

Ekkor elapad a bennünk élő siránkozás, megjelenik a tisztánlátás, erősödik az intuíció, a megfigyelő képesség. Érzelmeinket bölcsesség és információ forrásként látjuk. Megengedjük egy olyan belső anya létrehozását, aki feltétel nélküli szeretettel, támogatással és vigasszal látja el a fiatalabb én részeinket. Mély együttérzéssel és megértéssel vagyunk magunk és mások felé. Nincs már szükségünk a külső megerősítésre ahhoz, hogy jónak érezzük magunkat, hogy folyton bizonyítsunk másoknak. Bízunk az életben, hogy megkapjuk mindazt, amire szükségünk van. Szabadon önmagunk lehetünk, egészséges határok meghúzásával. Megnyílik a kapu a benned élő Nőhöz. Képes leszel felépíteni magadban, még akkor is, ha nem kaptad meg a női klántól az útbaigazítást.

Többé már nem cipeljük anyánk fájdalmának a terhét, ami miatt nem lehettünk önmagunk.

Honnan tudod, hogy integráltad ezt az erőt?
Egyszer csak azt veszed észere, hogy a körülötted lévők, akik már régóta figyelnek, egyszer csak köréd gyűlnek és azt mondják, hogy ők is ezt szeretnék, ezt keresik. Ne tévesszen meg az emberi gyarlóság. A Női lét nem a külsőségekben nyilvánul meg, mint például: divatos ruha vagy frizura, felakasztott függelékek vagy egy jó smink. Kaméleon szerep. Az igazi Nőnek ott bent kell létrejönnie, sallangok nélkül. Telve szeretettel.

Megtalálva magadban az elveszett Nőt és megadva neki az anyai gondoskodást, ami hiányzott számára, már nem kell eljátszott nőimitátorként élned, hanem lehetsz önmagad. Lehetsz sovány vagy duci, magasabb vagy alacsonyabb. Kecses járással és egyenes gerinccel, ezt felismerve elismered önmagad pozitív oldalát, és szeretve azon részeidet is amelyek nem 100% -ig tökéletesek.

Nem kell szerepet játszanod, maszkok mögé bújnod, amik elrejtik a fájdalmadat és azt a látszatot keltik, hogy könnyedén kezeled a dolgokat és erős nő vagy. A fájdalomnak nem kell többé a felszín alatt maradnia, ahol versengés és önutálat formáját ölti. Fájdalmadat elgyászolva, eljutsz a szabadsághoz ahol őszinte, kiteljesedett és kreatív lehetsz.

Amíg ezeket nem ismerjük fel, addig próbálkozások és tévedések útján tanulunk.

Kívülről úgy vesszük észre egy nőtársunkon, hogy eltévedt. Figyelve őt azt vesszük észre, hogy kapkodónak tűnik, mert elveszítette a kapcsolatot a számára legértékesebb dologgal az ÉLETTEL, és visszaszerzése érdekében ide-oda kapkod, ilyenkor információt gyűjt, belekóstol ebbe-abba.

Legtöbb amit tehetünk, hogy elmagyarázzuk, hogy mit csinál. Nem bátorítjuk, (hogy légy szabad, hagyd el a családod, próbálj ki mindent, amit eddig nem tettél meg) ez most nem helyes. Hagyjuk békén, hogy összerakja önmagát és újból kiszámíthatóvá válik.

"Kitavaszodik, új élet serken, változás, új próbálkozás következik". Ki kell tartani, mert ősi természet ígérete szerint: "Tél után mindig tavasz jön! "

Tarts ki, ne add fel! Tedd a dolgod és rátalálsz utadra. Figyeld egy kicsit magad! Hogy viselkedsz, amikor valaki bókol neked? Elfogadod, a helyén kezeled? Vagy azt érzed, hogy nem fedi a valóságot, Te ezt nem érdemled meg? Ilyenkor nem éled meg lelki szépséged sugárzását, hanem más témára váltasz. Valójában megtagadod lelked elismerő táplálékát, ami rendkívül fontos a gyarapodáshoz.

Ha nem lépünk a gyarapodás felé, akkor megrekedünk a túlélő szerepébe és így korlátot állítunk magunknak. Ha valaki túl régen van a túlélő státuszba, akkor keressen segítőt, aki megmutatja neki, hogyan lazíthat a szorongató fogságon. Sokat segít, ha a nő megkeresni a benne élő nőies gyereket, aki ő valaha volt.

Ha valaha is neveztek dacosnak, javíthatatlannak, rossznak, lázongónak, akkor jó úton jársz. Ha sosem mondták rád akkor még van időd. Meg kell keresni a benned élő Asszonyt!

Köszönöm, hogy velem gondolkodtál.

Kérlek ha van észrevételed oszd meg velem - velünk a blogon vagy a facebook-on.

Illetve, ha privát kérdésed van a témával kapcsolatban itt tudsz nekem írni: info@ezust-hid.hu 

Nagy Ilona Babi



Ezüst-Híd Tanoda Kft.
www.ezüst-híd.hu
Jászai Mari tér 4/B 21 kapucsengő

Családállítás 
Belső gyermek 


Érdekesnek találtad a bejegyzést? Esetleg van olyan barátod, rokonod,ismerősöd, akiről szólt, vagy hasznos lehet neki? Küld át, hogy ő is ennyivel több lehessen.

Nincsenek megjegyzések: